Logo

Bram Smeele

Drum docent - Reeuwijk / UtrechtGeboren in 1964 in Rotterdam
 
Op vijftienjarige leeftijd begon Bram met drummen. Hij kreeg les van meerdere drumdocenten, voordat hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging. Twee jaar lang volgde Bram daar lessen van onder meer Eric Ineke. Noodgedwongen onderbrak de drummer in spe zijn studie, omdat er brood op de plank moest komen.


Start eigen bedrijf

 
Bram besloot zijn eigen bedrijf op te zetten. Hij formeerde verschillende bands, zoals Jazzcapade en ging op pad om optredens binnen te halen. Ook werkte hij samen met Peter Beets, Judith Nijland en Marietta Aprea. Naast een jazzkwartet richtte Bram zijn eerste coverband op Jerboa: te boeken als kleine of 10-mans formatie. Bram regelde daarmee ongeveer tachtig bandoptredens per jaar. Nu verzorgt Bram de boekingen en het management voor verschillende bands, zoals The New Party. Ook begeleidt hij uiteenlopende artiesten als Big Black en Beautiful en Berget Lewis.


Master en docent muziek

 
Een onzekere periode brak aan, toen Bram verhuisde naar het noorden van het land. Daar begon hij helemaal opnieuw, wat niet gemakkelijk was. Toch legde hij op het conservatorium van Zwolle snel contact en wist hij in no time nieuwe coverbands op te zetten als True Colors en Go Yellow, die als een van de beste draaiden. In 2003 behaalde Bram zijn bachelor slagwerk lichte muziek. En ging door met de master-opleiding, waar hij onder meer les kreeg van Peter Berk, Rene Cremers en Hans Dekker. In 2007 behaalde Bram zijn master-titel en in 2009 zijn bevoegdheid als docent muziek.


New York

 
Genoeg van studeren had Bram nog altijd niet. Daarom ging hij naar New York, naar het Drummers Collective, waar hij onder andere studeerde met Kim Plainfield en Pat Patrillo. Een onvergetelijke en leerzame tijd. In New York bestond het leven van een muzikant uit: hard werken, nooit nee zeggen en tegen betaling ergens mogen spelen. Die ervaring nam hij mee terug naar Nederland.


In eigen levensonderhoud voorzien

 
Bram studeerde in totaal tien jaar en betaalde alles van de opbrengsten van zijn optredens en zonder enige vorm van studiefinanciering. Bij die optredens kwam veel kijken. Dat liep uiteen van het bedenken van bandnamen, het ontwerpen van logo’s, het organiseren van fotoshoots tot het bijhouden van de boekhouding en het maken van promovideo’s. Bram zette social media in en liet websites bouwen, waardoor het succes van de bands groeide.

Artiesten begeleiden

 
De volgende stap werd artiesten begeleiden en boekingen genereren. Daarbij kwamen andere zaken om de hoek kijken, zoals werken met sequencers en goeie partituren voor een hele band en zorgen voor een geschikte line-up.


Drum Coach

De drum coaching gericht op het juist de ervaren drummers te motiveren anders naar hun werk te kijken. Door te vernieuwen en te improviseren kunnen deze drummers weer vlammen, zoals aan het begin van hun carrière. Bram laat deze drummers kritisch naar zichzelf kijken en luisteren en leert ze vernieuwende en creatieve drumtechnieken. Zo voegen ze iets toe aan de muziek die ze maken. En het allerbelangrijkste: ze krijgen weer plezier in hun vak.Schrijf je nu in bij Bram

 

Cursussen


Drums

Drum coaching

Band Coaching

Cursus the working musician 

Studio Reeuwijk

Studio Utrecht

Studio Zoetermeer